Πώς λειτουργούμε

Η φιλοσοφία λειτουργίας του ανθρώπινου δυναμικού μας.

Το ανθρώπινο δυναμικό μας αποτελεί μια Ανθρώπινη Γέφυρα η οποία μειώνει το διαπροσωπικό χάσμα, κατανοεί τις ανάγκες και υποστηρίζει τις ζωές των νέων, ώστε να μην νιώθουν αποκομμένοι σε ένα απρόσωπο πλήθος.

Καθημερινά υποστηρίζει τους νέους με Νοητική Υστέρηση και άλλα συναφή προβλήματα, ώστε να νιώσουν το αίσθημα του ανήκειν, στο σπίτι, στην ομάδα κατοίκων, σε ολόκληρη τη γειτονιά.

Κοινωνικοποίηση.

Καθημερινά στο ΠΕΤΑΓΜΑ, οργανώνουμε έναν κύκλο ανθρώπων γύρω από τον κάθε νέο, ώστε να διευρύνεται ο κοινωνικός περίγυρος και να ενισχύονται οι ουσιαστικές διαπροσωπικές σχέσεις. Ο κύκλος αυτός περιέχει την οικογένεια του νέου, τους φίλους, τους εθελοντές, καθώς επίσης και το ανθρώπινο δυναμικό του Συλλόγου. Σκοπός μας είναι να υποστηρίξουμε το νέο ώστε να έχει και άλλες πραγματικές σχέσεις, πέρα από αυτή που έχει με τους εργαζόμενους του Συλλόγου. Οι άνθρωποί μας βοηθούν τους νέους να αποκτήσουν μία πραγματική καλή ζωή, με νόημα για εκείνους, δείχνοντάς τους έμπρακτο σεβασμό για τις επιλογές τους.

Περιβάλλον μη τιμωρίας.

Στο Σύλλογο φροντίζουμε για τη συνεχή υποστήριξη του ανθρωπίνου δυναμικού (εποπτεία και εκπαίδευση), ώστε να αναπτύσσεται ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και μη τιμωρίας, όπου όλα συζητούνται και επιλύονται με τον πιο ανοικτό και ομαλό τρόπο. Η προσωπική ευθύνη, η συνέπεια και το καθήκον είναι πρώτιστοι στόχοι για εμάς.

Αυτοδιάθεση.

Οι νέοι δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα να εκφράσουν τα θέλω τους ή να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε ένα σπίτι, για αυτό και είναι σημαντικό για τους εργαζόμενούς μας στις ΣΥΔ, να εφαρμόζουν στην πράξη τις αξίες του Συλλόγου και να ασκούν την “ενσυναίσθησή” τους, δηλαδή την ικανότητα να αισθάνονται και να κατανοούν το πώς μπορεί να νιώθει ο κάθε νέος.

Στο Πέταγμα είμαστε τυχεροί να δρέπουμε σήμερα τους καρπούς της άοκνης συλλογικής προσφοράς πολλών ανθρώπων με μεράκι, αγάπη και όραμα. Γονείς, προσωπικό και υποστηριζόμενοι δεμένοι από ένα κοινό στόχο έχουμε καταφέρει να λειτουργούμε με παραδειγματικό τρόπο δύο Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και το βασικότερο να βλέπουμε τα άτομα που ζουν εδώ να εξελίσσονται, να ωριμάζουν, να κάνουν φιλίες και να γεύονται τις απλές χαρές της καθημερινότητας, όπως το δικαιούνται. Αυτή η προσπάθεια δεν έχει περιθώρια εφησυχασμού. Για να διατηρήσουμε τις υψηλές προδιαγραφές ποιότητας που έχουμε επιτύχει χρειάζεται διαρκής εγρήγορση από όλους τους εμπλεκόμενους.

Πέννυ Παπανικολοπούλου
Διευθύντρια Συλλόγου «Το Πέταγμα»
Κλινική Ψυχολόγος Ph.D.

Ο ρόλος μας ως προσωπικού στήριξης είναι απλός και την ίδια στιγμή σύνθετος. Απλός είναι ό στόχος μας να στηρίζουμε τα άτομα με αναπηρία να ζήσουν μια ΚΑΛΗ ΖΩΗ. Σύνθετοι είναι οι τρόποι επίτευξης αυτού του στόχου, εφόσον η καθημερινότητα είναι γεμάτη σημαντικές λεπτομέρειες και κάθε άνθρωπός έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι όμως αυτές οι αποχρώσεις που κάνουν τη ζωή μας όμορφη και ξεχωριστή. Τα χαρούμενα πρόσωπα των ατόμων που υποστηρίζουμε είναι για μας πηγή έμπνευσης, ανατροφοδότησης και ανταμοιβής.

Βασίλης Καλοπίσης
Ειδικός Παιδαγωγός - Συντονιστής λειτουργίας

24ωρη υποστήριξη και παρακολούθηση.

Εξειδικευμένο προσωπικό με συνεχή κατάρτιση και επιμόρφωση παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στις Σ.Υ.Δ.. Η αναλογία είναι 2 ή 3 άτομα του προσωπικού προς 4 - 5 υποστηριζόμενους κατά τη διάρκεια της ημέρας και 1 άτομο του προσωπικού τη νύχτα και κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής ανάπαυσης.

Η υπηρεσία στο ΠΕΤΑΓΜΑ περιλαμβάνει:

 • Ατομική Υποστηριζόμενη Διαβίωση
  Υποστήριξη βασιζόμενη στις εξατομικευμένες ανάγκες ατόμων με Νοητική Υστέρηση. Η υποστήριξη κυμαίνεται από 24ωρη ως και ελάχιστη ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.
 • Yποστηριζόμενες Στέγες
  Ατομική και ομαδική στήριξη σε κοινό περιβάλλον. Ο στόχος είναι η ομαλοποίηση και άνεση της καθημερινής ζωής στις κοινότητες όπου ζουν.
 • Διακοπές
  Ατομικές και ομαδικές διακοπές με στήριξη, σχεδιασμό και διευκόλυνση των επιθυμιών των υποστηριζόμενων ατόμων.
 • Οικογενειακή Υποστήριξη
  Πληροφόρηση, Συμβουλευτική – Υποστήριξη και διαχείριση τάσεων, συναισθημάτων και αποφάσεων.

Οι αξίες στο ΠΕΤΑΓΜΑ είναι:

 • Επιλογές.
  Καλλιεργούνται οι επιθυμίες, οι θέσεις και απόψεις στα άτομα συνεχώς.
 • Ενδυνάμωση.
  Ενθαρρύνεται η αυτενέργεια των ιδίων και των οικογενειών τους.
 • Συμμετοχή στην κοινότητα.
  Ενθάρρυνση για κοινωνική συμμετοχή και πραγματικές σχέσεις στην κοινότητα.
 • Φυσική Παρουσία.
  Τα άτομα μοιράζονται απλούς καθημερινούς χώρους με τους συμπολίτες τους.
 • Σεβασμός.
  Σεβόμαστε την χρονολογική ηλικία και ενθαρρύνουμε νέους καταξιωμένους ρόλους στην καθημερινή ζωή.
 • Δεξιότητες.
  Δίνονται ευκαιρίες για συνεχή ανάπτυξη των ατομικών ικανοτήτων.
 • Προώθηση της Θετικής εικόνας.
  Στηρίζουμε την θετική εικόνα και υγεία των εξυπηρετούμενων.
 • Βελτίωση.
  Ρωτάμε πάντα τους εαυτούς μας αν αυτό που προτείνουμε θα βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων που στηρίζουμε και εξυπηρετούμε.

Διαβάστε περισσότερα:
Πώς δημιουργείται ένα Φυσικό Κοινωνικό Δίκτυο γύρω από Άτομα με Νοητική Υστέρηση;