Λίγα λόγια για Το ΠΕΤΑΓΜΑ

Στο Σύλλογο γονέων Το ΠΕΤΑΓΜΑ στόχο έχουμε να εξασφαλίσουμε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) στους ενήλικες με νοητική υστέρηση, με ειδικά διαμορφωμένες συνθήκες, έτσι ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν αυτόνομα όταν δεν θα υπάρχουν οι γονείς τους στη ζωή.

Καθημερινά παρέχουμε στις ΣΥΔ εξειδικευμένο προσωπικό που φροντίζει, διαπαιδαγωγεί και κοινωνικοποιεί τους φιλοξενούμενους σε 24ώρη βάση ή όποτε το χρειάζονται. Το ΠΕΤΑΓΜΑ παρέχει άνεση και ομαλότητα στη καθημερινή ζωή των ενηλίκων με Νοητική υστέρηση, διευκολύνει τις διακοπές τους σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο και παρέχει συνεχή στήριξη σε αυτούς και τις οικογένειές τους. Το αποτέλεσμα αυτού του έργου είναι ότι οι υποστηριζόμενοι μας ενδυναμώνονται, βελτιώνονται και προωθούν τη θετική εικόνα του εαυτού τους, καλλιεργώντας παράλληλα τις δεξιότητές τους.

Το έργο μας.

Λειτουργούμε τρεις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, με εξατομικευμένα προγράμματα υποστήριξης των φιλοξενούμενων, οι οποίοι δρουν, ζουν και αναπτύσσονται ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας.

Το πιστεύω μας.

Εστιάζουμε στην εξατομίκευση. Σεβόμαστε την προσωπικότητα του κάθε ατόμου. Τους βοηθάμε να ενταχθούν στη κοινότητα ως ενεργά μέλη της.

Η φιλοσοφία μας.

Η φιλοσοφία μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον για τους ενοίκους σε κάθε ΣΥΔ, εστιάζοντας στην εξατομίκευση και στο σεβασμό της προσωπικότητας του κάθε ατόμου. Αντίθετα από κάθε λογική ιδρυματοποίησης, φέρνουμε τους υποστηριζόμενους ακόμη πιο κοντά στην κοινωνία και τη γειτονιά μέσα από ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης και προσφοράς. Άλλωστε στο ΠΕΤΑΓΜΑ όλα τα άτομα με Νοητική Υστέρηση αντιμετωπίζονται ως διαφορετικές προσωπικότητες με βάση τις ξεχωριστές ικανότητες και δυνατότητές τους και όχι την αναπηρία τους.

Η ιστορία μας.

 • Το ΠΕΤΑΓΜΑ ιδρύθηκε το 2002 από ομάδα οικογενειών και με πρωτοβουλία της μητέρας Κυριακής Ιωάννου και της ψυχολόγου Πέννυ Παπανικολοπούλου, θέλοντας να καλύψουμε το κενό που υπήρχε μέχρι τότε στον τομέα της Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για νέους άνω των 18 ετών με νοητική υστέρηση.

 • Πολύτιμη τεχνογνωσία για την ίδρυση του Συλλόγου λάβαμε από τον οργανισμό TACT της Μεγάλης Βρετανίας, o οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στις υπηρεσίες Στέγασης για άτομα με αναπηρία έχοντας λειτουργήσει με υποδειγματικό τρόπο ανάλογα πρωτοποριακά προγράμματα.

 • Είμαστε μέλη της ΜΕΛΕΔΩΝΗΣ (Πανελλήνια Ένωση Φορέων Στήριξης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση) και της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ (Παvελλήvια Ομoσπovδία Σωματείωv Γovέωv και Κηδεμόvωv Ατόμωv με Αvαπηρίες).

 • Συνεργαζόμαστε με την TACT HELLAS και τον οργανισμό LIVES THROUGH FRIENDS.

Δραστηριότητες.

 • Δημιουργική Διαχείριση Ελεύθερου Χρόνου.

 • Συμβουλευτική Στήριξη Ατόμων και Οικογενειών.

 • Κοινωνικοποίηση.

 • Έκφραση & Ψυχαγωγία.

 • Αθλητικές Δραστηριότητες.

 • Υποστηριζόμενη Διαβίωση.

Ορόσημα.

2002 — Ιδρύεται ο Σύλλογος "Το ΠΕΤΑΓΜΑ" και ξεκινά το πρώτο πρόγραμμα συγκατοίκησης με τέσσερα άτομα με νοητική υστέρηση στη Παλλήνη.

2005 Σε ενοικιαζόμενο σπίτι στο Χαλάνδρι εγκαθίσταται μια ομάδα νέων για καθημερινό πρόγραμμα.

2007 Μετά και από ενέργειες του Συλλόγου εκδίδεται Κοινή Υπουργική Απόφαση που θεσμοθετεί τη λειτουργία των ΣΥΔ. Τον Οκτώβριο παραχωρείται στο Σύλλογο η πρώτη άδεια λειτουργίας ΣΥΔ από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.

2010 Το Υπουργείο Υγείας συγχρηματοδοτεί με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ τη λειτουργία της ΣΥΔ ΠΕΤΑΓΜΑ Ι.

2011 Εξασφαλίζεται η συγχρηματοδότηση από το Υπουργείο μέσω ΕΣΠΑ και για τη ΣΥΔ ΠΕΤΑΓΜΑ ΙΙ.

2015 Χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Μποδοσάκη στο πλαίσιο του προγράμματος EEA Grants, "We are all citizens" για την υλοποίηση του έργου "Δημιουργία κοινωνικών δικτύων γύρω από άτομα με Νοητικές Αναπηρίες".

Οι στόχοι μας.

 1. Απόλαυση της θαλπωρής του σπιτιού από όλους τους κατοίκους στις ΣΥΔ.

 2. Η δημιουργία ενεργού κύκλου φίλων για όλα τα άτομα που υποστηρίζουμε.

 3. Η ανάπτυξη των δυνατοτήτων των κατοίκων των ΣΥΔ.

 4. Ο σεβασμός των προσωπικών επιλογών κάθε ενοίκου.

 5. Η οικονομική ασφάλεια και η καλή προοπτική για το μέλλον.

 6. Η φυσική καθημερινή παρουσία στις ΣΥΔ προσωπικού υποστήριξης, μελών της οικογένειας, φίλων και εθελοντών.

Διοικητικό Συμβούλιο.

Μετά τις αρχαιρεσίες της 20ης Μαρτίου 2019 εκλέχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, μέλη του οποίου είναι:

 • Πρόεδρος: Ιωάννου Κυριακή, Ορθοπτικός
 • Αντιπρόεδρος: Βασιλειάδη Ζωή, Ιδιωτική Υπάλληλος
 • Γενική Γραμματέας: Κονδυλάκη Χιώτη Σοφία, Εκπαιδευτικός
 • Ταμίας: Δερδεμέζη – Καλύβα Σοφία, Δικηγόρος
 • Μέλος: Παπανικολοπούλου Παναγιώτα, Ψυχολόγος
 • Μέλος: Γρηγοράκη – Καραλή Γεωργία, Συνταξιούχος ΤΑΠΟΤΕ
 • Μέλος: Σίμου Άννα, Ιδιωτική Υπάλληλος